Pentru o funcționalitate completă a acestui site este necesar să activați JavaScript în setările browserului.

3 kérdés, 3 válasz a nyílt végű lízingről

Ha lecserélnéd az autódat, biztosan szembe jött már veled a lízing fogalma. Lássuk, milyen típusai vannak, illetve járjuk kicsit jobban körbe a nyílt végű lízing lehetőségét.

Lízing, lízingel – szinte biztosan hallottad már te is ezeket a kifejezéseket, hiszen beleivódtak a magyar nyelvbe. Ha arra kérnénk, magyarázd el, szerinted mit jelent, egyfajta bérbeadást mondanál? Akkor jó úton is jársz. Ez azonban egy olyan lehetőség, melynek nem kettő, hanem három szereplője van: egy eladó, egy lízingbeadó és egy lízingbevevő. A lízingbeadó a lízingszerződés során azt vállalja, hogy a szóban forgó eszközt (lízingtárgyat) megvásárolja az eladótól, használati jogát pedig a lízingbevevőnek adja át.

A lízingtárgy – legyen szó ingatlanról vagy gépjárműről – végig a lízingbeadó tulajdona marad, a futamidő végén azonban, a lízing konstrukciójától függően át is kerülhet a lízingbevevő tulajdonába. Attól függően, hogy ez megvalósulhat-e, illetve, hogy milyen termékről beszélünk, háromféle lízingtípust különböztethetünk meg. Ezek a zárt végű, a nyílt végű és az operatív. Ez utóbbinál nem lehet a lízingbevevőé az eszköz, erre utal a másik neve, a tartós bérlet is. Míg a zárt és a nyílt végű lízingtípusok erre lehetőséget adnak.

Miben különbözik a nyílt végű lízing a zárt végűtől?

Alapvetően az a kettő közti különbség, hogy míg zárt végű lízingnél a lízingelt eszköz, például egy gépkocsi tulajdonjoga automatikusan átszáll az ügyfélre, a nyílt végű konstrukciónál a futamidő végén születik meg a döntés. A lízingbe vevő ekkor határozhat arról, kié legyen a tulajdonjog.

Harmadik félé is lehet a lízingtárgy?

Igen, ha a lízingbevevő úgy dönt. Akár a lízingbevevőé lesz, akár egy harmadik félé, a futamidő lejártakor az utolsó lízingdíj, valamint a maradványérték megfizetése után lehet csak az övé, addig a lízingbeadó tulajdona.

Miért érdemes a nyílt végű lízingben gondolkodni?

Egyrészt azért is jobb lehetőség lízingbevevőként, mint például a zárt végű, mert a nyílt végű lízingnél csak a futamidő lejártakor kell vagyonszerzési illetéket fizetni, a zárt végűnél viszont már a szerződéskötéskor, azonnal le kell azt tenni. Ezen kívül a lízingdíj kamatrésze költségként elszámolható, és lízingbevevőként jogosult lehetsz az értékcsökkenés elszámolására is. Végül, de nem utolsósorban pedig a lízingdíjak tőkerésze után megfizetett áfa visszaigényelhető, beleértve a kezdő lízingdíjat és a havi lízingdíjakat is.

Mi, a Webcarnál nyílt végű lízing megoldást is adunk finanszírozó partnereink segítségével személygépkocsi beszerzése esetén, egyéni vállalkozó és cég számára. Tapasztalt munkatársaink pedig igyekeznek ezt a folyamatot szakértőként, de közérthetően elmagyarázni. Ha hozzánk fordulsz, nemcsak hogy megérted majd a nyílt végű lízing működését, hanem a számodra vállalkozóként legelőnyösebb megoldást is megtalálhatod. Segítünk benne.

Hasonló bejegyzések

Lízing és ÁFA visszaigénylés a WEBCARnál

Lízing és ÁFA visszaigénylés a WEBCARnál

Nyíltvégű pénzügyi lízing és ÁFA visszaigénylés a WEBCAR szolgáltatásinak része. Használtautó külföldről? A WEBCAR segít, Petrányi Autó garanciával! A Petrányi Csoport partnerségében álló WEBCARnál több nyelven beszélő tanácsadóink segítenek a legmegfelelőbb autó...