Pentru o funcționalitate completă a acestui site este necesar să activați JavaScript în setările browserului.

Büntetést kockáztatsz a napszemüvegben történő vezetéssel

A napszemüveget általában nélkülözhetetlennek tartják a vezetéshez, de az elmúlt időszakban autóipari szakértők aggodalmukat fejezték ki a vezetés közbeni használatuk kapcsán.

A National Library of Medicine kutatása összefüggést tárt fel a napszemüveg és a vezetés közbeni álmosság viszonyában. Mivel a fény kulcsszerepet játszik természetes napi ritmusunkban, ezért amennyiben olyan szemüveget viselünk, melynek lencséi nagy mennyiségű fényt szűrnek ki, az hatással van az ébrenléti állapotunkra.

Az Egyesült Királyság a közúti törvényében már meg is hozta az új szabályozást: „Éjszaka vagy rossz látási viszonyok között ne használjon színezett szemüveget, ha az korlátozza a látást!

Azok a gépjárművezetők, akik a közlekedésbiztonságilag veszélyes, nem a körülményeknek megfelelő szemüveget viselnek, akár 100 angol fontra is megbírságolhatóak, valamint három pontot le is vonnak a jogosítványukból. Amennyiben vádat emelnek ellenük, a pénzbüntetésük még 1 000 fontra is rúghat, kilenc büntetőponttal, akár a jogosítványuk bevonása mellett.

A Vision Direct egyik optikusa, Nimmi Mistry tanácsa alapján alaposan meg kell fontolnunk a napszemüvegünk színválasztását: „A barna vagy a szürke megfelelő árnyalatok, ezekkel a színérzékelésünk nem torzul, miközben segítenek megvédeni szemünket a potenciálisan káros UV-sugaraktól és a zavaró vakító fénytől.

Hasonló bejegyzések

Védd autódat a jégtől!

Védd autódat a jégtől!

Mutatunk pár bevált módszert. Mivel manapság egyre gyakoribb, hogy egy-egy kisebb-nagyobb vihart jégeső is kísér, hoztunk pár tippet, hogy miként tudod védeni gépjárművedet a természet ilyen fajta káros hatásától. Hosszabb utazás (de akár a mindennapok alatt is)...

Európai Unió: emelkedett az eladott autók száma

Európai Unió: emelkedett az eladott autók száma

Az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA információi szerint 2023. áprilisában jelentősen növekedett a forgalomba helyezett új autók száma az EU-n belül. A márciusi 28,8%-os éves szintű növekedés után áprilisban 17,2%-kal 803 188 darabra nőtt a...

Lízingpiac: felemás első negyedév 2023-ban

Lízingpiac: felemás első negyedév 2023-ban

A Magyar Lízingszövetség első idei jelentéséből kiderül, hogy a 2008-as év óta nem látott rekord negyedévet zártunk, hiszen összesen 196,68 milliárd forintot tett ki a finanszírozott összeg, mely 19,5%-os növekedés a 2022-es adatokhoz képest - mindamellett, hogy a...